//
Web dizajn, dizajn web stranica, dizajn stranica
Zatražite ponudu 01/ 6602 - 469

Virtus dizajn

Dizajn i izrada web stranica
info@virtus-dizajn.com 01/ 6602 - 469

Pišemo, pišemo..

Vi čitajte!

Zašto izradu web stranica treba prepustiti profesionalcima?

Trebate web stranicu kako biste se pojavili na Inernetu i prezentirali svoju djelatnost, posao ili otvorili kanal za dodatni izvor prihoda.

Tip ste osobe koja voli istraživati mogućnosti, napraviti sve što možete sami, a kako pokrećete posao svaka početna ušteda bi dobro došla. Razmišljate da je i ulaganje u izradu web stranica nešto što u početku možete izbjeći i snaći se s nekom od gotovih plaformi za poput Wordpress.com, weebly.com, wix.com ili sl. One zaista i počinju kao besplatne, no onda morate platiti za upgrade kao npr. domenu, smještaj i tako nadalje.

I tako krenete...što može poći po krivu?
Složili ste neki kocpet web stranice i vizualno ne izgleda kako treba...sve se nekako...raspada na izgled i ne možete položiti uredan izgled. Kad se izborite s tim i postavite stranicu na domenu i ona živi na Internetu, nakon nekog vremena shvaćate da je malo ili nikako posjećena. Nema vas na Google-i ni društvenim mrežama. Naravno, nakon nešto istraživanja shvatili ste - niste odradili potrebnu SEO optimizaciju. Na žalost, neke od tih platformi čak rade protiv vas odnosno doslovno onemogućuju Google-u da pretraži i indeksira vaš sadržaj.

Moguće je i da vaš web ne izgleda dobro na svim preglednicima odnosno da se na nekim uređajima raspada (Mac, mobiteli).

I sad već dolazite do situacije gdje tjednima, mjesecima radite i istražujete a niste došli do zadovoljavajućeg rješenja – umjesto da energiju i vrijeme ulažete u razvoj posla, a možda vam se dogodilo i da ste promašili cijelu sezonu za dobru prodaju da ste bili zastupljeni na Internetu na odgovarajući način.

Još jedan mogući scenarij – cijeli web pada. Ruši se. Ne znate zašto, a tehnička podrška s platforme ne pomaže puno. A možda je stranica hakirana – iako niti jedna platforma koja je online ne nudi kompletnu otpornost na ovu pojavu, veća je vjerojatnost da će se to dogoditi sa nekom od poznatih platformi – one su meta hakera.

I onda se postavlja i pitanje – koji je zadnji back up stranice koji imate? Koliko ste vremena i energije uložili da postavite sadržaje i uredite vizualno neki dio stranice i hoće li te posljednje promjene nestati jer je zadnji backup bio prije mjesec dana? Odgovor je - da.
Ako je web stranica ipak još uvijek preživjela i stoji negdje u bespućima Interneta, postavlja se pitanje – tako kako je napravljena, je li vizualno privlačna i je li usmjerena ciljevima zbog kojih ste ju i počeli raditi? Morate li dodati neke dijelove i funkcionalnosti koje treba nadoplatiti? Je li vaš posao ili ideja o njemu prerasla gotovu platformu i sada je taj sadržaj teško prenijeti na neki kvalitetan web site? U tom trenutku vaša besplatna web stranica je počela koštati više nego što vam je donijela.

Kako izbjeći ovaj mukotrpan put?
Da ne biste zaposlili lošeg dizajnera i prošli isto kao i da ste sami radili web stranicu, svakako zatražite više ponuda. Postavite jasan cilj i strukturu web stranice (koje podstranice su vam potrebne), proučite svoju ciljanu populaciju. Pregledajte referentnu listu izvođača i proučite kako neki web dizajner ili studio radi odnosno raspitajte se o proceduri i definirajte uloge. Vaša uloga je da osigurate smjernice, strukturu i materijale, želje i ideje. Web dizajner ili studio treba napraviti sve drugo – web dizajn, tehničku izvedbu web stranice i osnovnu SEO optimizaciju, početno postavljanje materijala i edukaciju kako koristiti sustav za samostalno administriranje stranice ili CMS.
I to je pravi početak.. a ostalo, neka bude tema nekog drugog članka.