proces izrade web stranica
Zatražite ponudu 01/ 6602 - 469

Virtus dizajn

Dizajn i izrada web stranica
info@virtus-dizajn.com 01/ 6602 - 469

Proces izrade i izrada projekta

Proces izrade i izrada projekta

U tekstu koji slijedi opisujemo proces izrade web stranica uključujući i pripremnu fazu koja je preduvjet za ulazak u proces i uspješnu suradnju. Pročitajte više, informirajte se unaprijed što Vas s nama očekuje!

Pripremna faza – Ispitivanje potreba

U ovoj fazi od Vas saznajemo više o Vašoj djelatnosti i osnovnoj svrsi buduće web stranice, npr. služi li ona u prezentacijske svrhe, svrhe marketinga ili preko nje želite ostvarivati direktnu dobit.

Isto tako, da bismo izradili kvalitetnu ponudu moramo saznati pobliže njezin obim i sadržaj, koje opcije nudi administratoru (vama) kroz CMS sustav , koje korisniku (potencijalnim klijentima) i treba li biti višejezična.

Nakon pobliže analize, na nama je da Vam izradimo i pošaljemo ponudu za tražene usluge. U pripremnoj fazi neki nas potencijalni klijenti žele upoznati i vidjeti jesmo li pouzdan i dugoročan partner.

Ova je situacija nama razumljiva – često se događa da tvrke nestaju preko noći ili jednostavno ne isporuče ono što je dogovoreno i obećano.

Zbog toga – slobodno nas nazovite i posjetite!


Proces izrade web stranica

1. faza – Definiranje odnosa

Nakon prihvaćanja ponude s Vaše strane potpisujemo ugovor o suradnji u kojem definiramo sve međusobne obaveze i sva prava.

2. faza - Dizajn web stranice

Kada ponovno definiramo sadržaje i funkcionalnosti  web stranice i aplikacije i nakon što od Vas dobijemo osnovne smjernice oko dizajna, Vaš logotip i npr. nekoliko fotografija, krećemo u izradu prijedloga dizajna.
Dizajn dorađujemo do konačne potvrde s Vaše strane.

3. faza – Izrada web stranice

U ovoj fazi krećemo u izradu web stranica. U pravilu, da bismo došli do ove faze potrebni su određeni preduvjeti:

  • pripremljeni i isporučeni materijali koje je potrebno postaviti na web stranicu (tekstovi, slike, upute)
  • ukoliko se radi o kompleksnijem i zahtjevnijem projektu, pripremljena projektna dokumentacija (s Vaše ili naše strane)

Ovo je ujedno i faza u kojoj smo jedni s drugima u najintenzivnijoj komunikaciji, kako u pravilu uvijek postoje neke ideje, pitanja, nejasnoće ili prijedlozi s obje strane.
U ovoj fazi najčešće rješavamo i pitanje definiranja imena domene, njene registracije i smještaja web stranica. Kroz cijeli proces vodimo Vas mi.

 Ideje za izradu privlačne
naslovnice web stranice

4. faza – Provjera sadržaja i funkcionalnost web stranica (testiranje)

U ovoj fazi kompletan sadržaj web stranica postavljamo na neutralan link, a ne na Vašu domenu, kako bismo mogli pregledati sadržaje i funkcionalnost i ispraviti eventualne propuste.

5. faza – Postavljanje web stranica Web stranica je gotova!

Vašu novu web stranicu postavljamo na pripadajuću domenu i poslužitelj – postali ste dio Internet svijeta!

 


Izrada projekta za portal, servis, nešto sasvim novo...

Imate fenomenalnu ideju za web stranicu/ portal na kojem znate da možete zaraditi puno novaca?
Želite web stranicu putem koje biste reklamirali i prodavali svoje proizvode?

  • Prva prepreka -  koliko je stvarno dobra i nova Vaša ideja?
  • Druga prepreka - ne znate od kuda početi i gdje završiti
  • Treća prepreka -  puno posla,  truda, vremena kojeg nemate
  • Četvrta, ne najmanje važna prepreka - financije

Jeste li već odustali?

Ako i dalje mislite da je Internet poslovanje ili trgovina biznis za Vas, uporni ste i željni ostvariti svoju zamisao, čitajte dalje!

  • Prva prepreka - Ideja

Istražujte, istražujte, istražujte... Ispipajte bilo tržišta, Vašu ciljanu populaciju, surfajte, razgovarajte s ljudima, pitajte više tvrtki koje se bave izradom web stranica za njihovo mišljenje o Vašoj ideji, provjerite je li na tržištu već netko realizirao Vašu ideju bolje od Vas i je li tržište zasićeno uslugom koju nudite...

  • Druga prepreka - Kako?

Vrlo često su nam se javljali ljudi s najrazličitijim, zanimljivim idejama koje su htjeli realizirati putem Interneta, no kako uopće oblikovati ideju? Kako napraviti projekt i projektnu dokumentaciju?

Prva je stvar upoznati se s načinom kako funkcionira jedna web stranica/ portal/ servis. Svaka web stranica ima onaj vidljivi dio po kojem 'klikamo' i dolazimo do željenih informacija ili usluga - dio s kojim upravljamo mi, korisnici.  Nevidljivi dio nama korisnicima predstavlja najverojatnije CMS aplikaciju preko koje administrator stranice ima veću ili manju moć upravljanja sadržajem. Ovo je ujedno i najznačajniji dio za projekt.

Postavite si prvo pitanje - što sve mogu raditi i što sve želim da rade posjetitelji/ korisnici na mojoj stranici?

Drugo pitanje je - kako ću ja upravljati sadržajem, odnosno, što ću sve raditi ja ili moj administrator?

Počnite s jednostavnim popisom korisničkih i administratorskih mogućnosti - već ste napravili pola posla!

  • Treća prepreka - Motivacija

Razmislite - što mi je vrjednije - novac ili vrijeme?

Ako je odgovor novac, prripremite se na izdvajanje vremena za osmišljavanje koncepta naslovnice, svakog koraka koji radi korisnik i u skladu s tim svakog koraka kojim ga prati i preduhitruje administrator.

Crtajte, skicirajte, pisite, gledajte kako su Vaša pitanja rješili najpoznatiji hrvatski i svjetski portali, servisi ili stranice.

Dođite nam s gotovim idejama i prijedlozima koje ćemo razmotriti i dati svoje mišljenje i savjet - već ste uštedili puno!

Ako je odgovor na pitanje 'Novac ili vrijeme?' ovo drugo - angažirajte nas!

Dajte nama da odradimo projektnu dokumentaciju, da se znojimo, istražujemo, osmišljavamo. Mi smo u tome svaki dan i nama je ovaj posao lakši. Provjerit ćemo s Vama sve što radimo i sudjelovat ćete u procesu sa svojim idejama, smjernicama i željama - onoliko koliko Vi želite.

  • Četvrta prepreka - novac

Zaboravite sve prethodne savjete ako nemate pripremljen pozamašan budžet za projekt... ili barem siguran izvor njegovog financiranja kroz duže vrijeme. Pitate se zašto?

Osim što ćete uložiti u realizaciju projekta, možda je još važnije što ćete kasnije učiniti s njim. Hoćete li i dalje moći izdvajati novac i/ili vrijeme da bi on živio?

 Kako trajno poboljšati
poziciju na tražilicama

Pripremite se na daljnja ulaganja u vidu održavanja stranice (portala, servisa), prikupljanja korisnika, oglašivača, ali prvenstveno se pripremite na Internet marketing odnosno na izradu marketinškog plana uopće.

Pogađate - i za ovaj dio su potrebni novac i vrijeme!

Na poslijetku - kako biste svladali prepreke, ocijenite tko Vam može pomoći i kako.

Virtus dizajn je tu da Vam pomogne u razradi ideje, projekta i u njegovoj realizaciji.