Web dizajn, dizajn web stranica, dizajn stranica
Zatražite ponudu 01/ 6602 - 469

Virtus dizajn

Dizajn i izrada web stranica
info@virtus-dizajn.com 01/ 6602 - 469

Pišemo, pišemo..

Vi čitajte!

Web trgovina AKA Web shop

Upuštati se u poduhvat ili ne?

\"\"Svaka potraga danas počinje i završava na Internetu. Svi koji se bave prodajom i žele plasirati svoje proizvode širokoj populaciji potencijalnih kupaca ili klijenata danas, shvaćaju važnost prisutnosti na najvećoj mreži na svijetu. Kako biti prisutan, kako iskoristiti prednosti, istovremeno izbjegavajući zamke koje nosi web poslovanje, i naposlijetku, kako ostvariti profit?

Osim web stranica za grupnu kupovinu , koje su kod nas u posljednje vrijeme doživjele boom skoro kao i izgradnja nekretnina prije nekoliko godina , poduzetnici danas razmišljaju i o web trgovini kao potencijalnom načinu investiranja u razvoj posla ili kao o plodnoj grani za ulaganje. Često su u dilemi je li to stvarno dobar potez, obzirom da se radi o neistraženom području koje je vezano uz kompjutore, a kompjutori i Internet i dandanas plaše one tradicionalnije .

Pitanja koja poduzetnici postavljaju prije pokretanja web trgovine nerijetko su vezana uz isplativost investicije, infrastrukturu i kapacitete potrebne za održavanje. Pitaju se treba li odvojiti djelatnost web trgovine od matične djelatnosti/ trgovine , a nerijetko je problem i u strahu od novih tehnologija i nedovoljnoj informatičkoj pismenosti administratora web trgovine.

U ovom članku nastojat ćemo razraditi pitanja, probleme i prednosti poslovanja i ostvarivanja prihoda poslovanjem na Internetu. Na vama je da odlučite jeste li stvarno spremni za ovaj poduhvat i koliko Vam dobrog može donijeti.

Prvo i najvažnije pitanje od kojeg kreće svaki poslovni čovjek jest, naravno, pitanje profitabilnosti.

Hoćete li ostvariti profit odnosno hoće li vaša web trgovina biti isplativa?

\"\"Ovo je logično i razumno pitanje svakog poduzetnika, jer nitko tko sebe svrstava u tu kategoriju ne želi ulagati u potencijalno neuspješne projekte. Međutim, svaki je poduzetnik svjestan i potencijalnog rizika – da to nije tako, ne bi niti postao poduzetnik, zar ne?

Ono o čemu svakako treba voditi računa prije ulaska u projekt web trgovine i na što se treba pripremiti uključuje:

 • Sredstva za izradu web trgovine, ali i za njen marketing - dobro bi bilo da, kad krećete u ovaj projekt, procijenite svoje incijalne troškove i ukalkulirate potrebna sredstva za promidžbu svoje ponude jer samo njeno postavljanje na web neće prodavati vaše proizvode i usluge u dovoljnoj mjeri i odnosno brzinom koju priželjkujete.
 • Pripremanje nove grane u poslovanju – osigurajte i pripremite osobe i sustav koji će moći pravovremeno odreagirati na potencijalne kupce, koji će redovito održavati pravo stanje ponude i koji će imati znanja i preduvjete da to rade brzo i učinkovito.
 • Osiguravanje prave ponude i različitosti – provjerite kolika je konkurencija za proizvode i usluge koje želite prodavati na webu, koje su njene prednosti ili eventualni propusti koje možete iskoristiti i popraviti upravo kroz vašu web trgovinu; po čemu možete biti drugačiji? Razmislite i o vašoj ponudi i demografskim obilježjima vaših kupaca. Web kupovina je u pravilu navika mlađih, obrazovanijih i bolje stojećih kupaca. Surferi u Hrvatskoj su najviše u potrazi za sadržajima vezanim uz muziku,kozmetiku, nekretnine, automobile, zdravlje, sport, ljepotu, računala, putovanja, filmove i glazbu i naravno, erotiku.
 • Vrijeme – svakom projektu, pa tako i web trgovini, treba dati vrijeme – web trgovina vas najvejrojatnije neće obogatiti brzo; to je ipak u domeni Hrvatske lutrije.

Ulazite u projekt i želite znati što je najvažnije, ništa više ili manje

Ukratko ćemo Vas uputiti u ono što svaka dobra web trgovina treba imati i dati Vam smjernice kojih bi se bilo dobro držati kako ne biste nepotrebno gubili vrijeme ili otišli u krivom smjeru.\"\"

 1. Jednostavnost dizajn i pristup informacijama treba ostati jednostavan – upamtite da je krajnji cilj prodaja, ne isključivo fasciniranje posjetitelja izgledom web shopa
 2. Obnavljajte sadržaj i dopunjavajte ponudu – ovo je razlog zašto će vam se kupci vraćati i ponovno kupovati; ako im osim npr. aparata ponudite i neku dodatnu opremu, imaju razlog i mogućnost kupiti sve na jednom mjestu i to u više navrata
 3. Tržište - iskoristite činjenicu da je trgovina na Internetu globalno dostupna i proširite se na sva potencijalna tržišta, prvenstveno u regiji ako za to imate mogućnosti
 4. Plaćanje – dajte korisnicima sve mogućnosti da plate, naruče ili kupe vaše proizvode (kartično plaćanje, plaćanje na rate, vrimansko plaćanje, plaćanje po isporuci, upiti...)
 5. Vjerodostojnost – svoju vjerodostojnost dokažite kroz listu referenci, lanac dućana, partnere, certifikate, potvrde, svjedočanstva i sve drugo što bi komuniciralo sigurnost i ozbiljnost
 6. Vrhunska usluga – ovo je uvijek područje po kojem možete napraviti iskorak u odnosu na konkurenciju – budite brži, ljubazniji, bolji, vjerodostojniji – budite u komunikaciji sa svojim korisnicima preko društvenih mreža, obavijesti (newsletter-a) ili putem telefona, e-mail-a – drugim riječima, budite dostupni!
 7. Marketing – istražite najbolje opcije reklamiranja svojih proizvoda i svakako iskoristite prednosti reklamiranja putem Interneta (prva je prednost niži troškovi u odnosu na neke druge medije)
 8. Prodajte – nudite popuste, akcije, kupone, nagradne igre i sve drugo čega se možete dosjetiti, koristite prednosti društvenih mreža

I za kraj...

\"\"U odnosu na pokretanje bilo kojeg posla, web trgovina zapravo nosi najmanje početne troškove i predstavlja uštedu u svakodnevnom poslovanju – usporedite samo što sve morate učiniti da bi npr. par cipela prodali u dućanu, u odnosu na mogućnost da ih netko kupi karticom preko vašeg web shopa.

Uzmite u obzir da su artikli dostupni svima, čak i ako gledate samo lokalno tržište – naime, ponekad nam se radi nekog artikla ne da ići na drugi kraj grada i kupit ćemo ga u najbližem dućanu ili shopping centru. Ovako ga imamo priliku kupiti od kuće.

Zahvaljujući web stranicama za grupnu kupnju, koje su na velika vrata uveli kupovinu preko Interneta u Hrvata, naglo se otvorio prostor za web prodaju , no taj prostor se brzo popunjava. Sigurno je da će, kao i u svemu, najveću korist od ove grane u poduzetništvu imati oni koji budu imali prednost da su se, sa svojom web ponudom, pojavili među prvima.