Web dizajn, dizajn web stranica, dizajn stranica
Zatražite ponudu 01/6236-909

Virtus dizajn

Dizajn i izrada web stranica
info@virtus-dizajn.com 01/6236-909

Pišemo, pišemo..

Vi čitajte!

UX-a ili User Experience... that special feeling...

Kako se osjećate kad navigirate kroz neku web stranicu? Kako Vam se sviđa? Kako se snalazite? To je UX ili Vaše korisničko iskustvo - ukratko.

Stvoriti odgovarajuće iskustvo za Vas, ali i za Vaše klijente, jest i treba biti osnovni cilj web stranice koju izrađujete za sebe ili svoju tvrtku.

Dakle kada zamišljate svoju novu web prezentaciju iznimno je važno razmišljati o nekoliko stvari:

1. Korisnosti informacija – pažljiv treba biti u odabiru informacija i njihovoj arhitekturi na stranici – s jedne strane zbog pozicije na Google-u potrebno je napraviti što više sadržaja, no s druge strane je zbog samih korisnika potrebno te informacije izložiti jasno i razumljivo. I taj sadržaj treba zadovoljiti potrebu odnosno razlog zbog kojeg su korisnici tu. I da, naravno, nije dobro ako tekstove prepišete od drugih koji se bave sličnom ili istom djelatnošću.

2. Upotrebljivosti – 'Nepodnošljiva lakoća postojanja' odnosno snalaženja. Ovo je jedna od najvažnijih točaka. S koliko ste web trgovina izvršili kupnju zato što su bile samo lijepe? Što je presudilo? Jednostavnost snalaženja i dostupnost svih koraka pretpostavljamo da je bio jedan od važnijih čimbenika.

3. Privlačnosti – I sada dolazimo do ljepote... koja je u očima promatrača.Ili ipak ima nekih zakonitosti? Dakle, ovdje se radi više o elemetima dizajna, brenda i cjelokupnom dojmu koji je privlačan i ugodan oku. Ovo je inače i točka oko koje se lako lomimo i gdje se previše fokusiramo na detalje koji vrlo često za korisničko iskustvo nisu presudni ili pak djeluju upravo suprotno od željenog učinka. Jer da, ljepota nije univerzalna, a zakonitosti korisničkog iskustva i upotrebljivosti web stranice se ipak trebaju pratiti – u protivnom nitko ne može preuzeti odgovornost za rezultat korisničkog iskustva.

4. Lakoći pronalaženja – I ovo je smisao postojanja na mreži zvanoj Internet. Da korisnici želeći zadovoljiti svoju potrebu dođu upravo do Vas. I kad Vas jednom nađu, da više ne odu dalje u potragu.
Dakle, biti njima dostupan offsite (na pretraživačima ili drugim lokacijama ako to nije moguće u kratkom roku) i onda onsite (na samoj stranici) omogućiti da brzo dođu upravo do onog što im treba i da se po stranici lako snalaze.

5. Pristupačnosti – Ovo je točka koja se odnosi najviše na pristupačnost osobama s bilo kakvom vrstom invaliditeta. Odnosno ovo se odnosi na izradu web stranice koja je pristupljiva najširem mogućem spektru ljudi bez obzira na njihove mogućnosti ili nemogućnosti.

6. Kredibilitetu – Ovo je točka koja se samo djelomično gradi na webu, ali ne treba zanemariti i tu vrstu prezentacije u kreiranju vjerodostojnosti. Ukoliko prenosite neku uslugu ili informaciju ili pak želite prodati proizvod, jako je važno da stvorite kredibilitet. On je upravo za prodaju najvažniji – mogu li korisnici vjerovati da će za svoju kupnju dobiti odgovarajuću vrijednost i da ćete im pružiti odgovarajuću korisničku podršku u slučaju potrebne reklamacije ili dodatnih informacija?

Zaključimo s mišlju da je UX jedno veliko polje koje se i dalje razvija, no ovdje treba, kao i u svemu zadržati zdrav razum.
sRadi li se o običnoj prezentacijskoj stranici ili očekujete oko svog weba izgraditi cijeli community (zajednicu)? Upravo ovisno o tome treba uložiti adekvatnu količinu energije, materijalnih i vremenskih resursa baveći se s UX-om.