Web dizajn, dizajn web stranica, dizajn stranica
Zatražite ponudu 01/6236-909

Virtus dizajn

Dizajn i izrada web stranica
info@virtus-dizajn.com 01/6236-909

Pišemo, pišemo..

Vi čitajte!

Trendovi u web dizajnu u 2018. godini

Izgled web stranice i iskustvo surfanja danas je ono što može i ne mora prodati proizvod, pogotovo ako se radi o web shopu (web trgovini).

Navike se mijenjaju, sve više vremena provodimo na Internetu, a vrijeme koje smo provodili tražeći proizvode i usluge nekim drugim izvorima sada posvećujemo brzoj pretrazi preko Google-a.

Kad konačno pronađemo traženu destinaciju, osim činjenice da smo pronašli traženu informaciju, na web stranici će nas (ili neće) zadržati i ugoda (ili ne) koja nas preplavljuje (ili ne) kod pregledavanja neke web stranice. Slično kao i boravak u omiljenom dućanu ili kafiću.

Zato je važno pratiti i trendove koji se usvajaju ili osvajaju pri dizajniranju web (Internet) stranica.

Prema www.templatemonster.com to bi bili neki od sljedećih trendova:

 • Čišći izgled i podebljana tipografija

U 2018. web dizajneri će se natjecati za mobilne korisnike tako što će smanjiti vrijeme učitavanja. Očekujemo kako će izgled postati još čišći i više usmjeren na konverzije nego 2017. Korisnike se neće zamarati složenim elementima, umjesto toga vidjeti ćemo vrlo privlačne naslove i pozive na akciju. Izvorni fontovi će gurati grafiku i 3D animaciju iz središta pozornosti.

 • Donji izbornici i 'ljepljivi' elementi

„Hamburger“ izbornici još uvijek su u trendu, ali mnogi web dizajneri sve više preferiraju navigacije na temelju kartice smještene na dnu stranice. Kao što ste već mogli i nagađati, to je zbog toga što su se korisnici navikli na navigacijske ikone na dnu na svojim mobilnim uređajima i tabletima. Ljepljivi elementi pratiti će korisnike dok se pomiču prema dolje na stranici, što će dovesti do povećanja konverzoja na stranici.

 • Moduli i nepravilni gridovi

Modularni rasporedi postigli su visoku popularnost 2017. godine. Dizajneri ih koriste za strukturiranje teksta i vizualnog sadržaja u koherentne i uravnotežene priče. Uz sve veći pomak prema geometriji, u 2018. značajke web stranice će biti mozaik rešetke i kaotični izgled kartica. Mnogi dizajni će uključivati slike i dijelove teksta koji su organizirani u nepravilne geometrijske oblike koji su prilagođeni mobilnim uređajima.

 • Dulji sadržaji

Posjetitelji su postali spremiji na pomicanje i pregledavanje duljeg sadržaja. Optimizacija web stranice (SEO) zahtijeva izgradnju web stranica oko sadržaja.

 • Personalizacija

Moderne web stranice prikupljaju mnogo podataka o nama i našoj povijesti pregledavanja. Korisnicima se prikazuje određeni sadržaji ovisno o lokaciji, prošlim kupnjama itd.
Posjetitelji će i dalje dobiti više jedinstvenih korisničkih iskustava i postati više povezani.

 • Cinemagrafovi (animirane grafike)

Navikli smo se na animirani sadržaj na širokim zaslonima koji nas dočekuju na mnogim web stranica. U 2018. godini će se posjetitelje pokušati zaniteresirati i fokusirati na ključne stvari koje se nalaze na stranici. Animirane slike su najviše funkcionalne na stranicama gdje omogućuju prikazivanje određenih proizvoda pomoću animacija. Cinemagrafovi (animirane grafike) se učitavaju puno brže od videozapisa, pa su savršeni za moderne web stranice.

 • Skalabilna vektorska grafika

JPG, PNG I GIF usporavaju stranice, pa ćemo ih zamijeniti skalabilnom vektorskom grafikom (SVG). SVG ne utječu na brzinu izvođenja web stranice, a njihova kvaliteta ostaje netaknuta nakon skaliranja slike kako bi odgovarala mobilnom zaslonu.

 • Mikro interakcije

Mikro interakcije su opcije za određenu radnju dostupne korisniku bez ponovnog učitavanja cijele stranice.

One uključuju:
- pružanje povratnih informacija (feedbacka) ili ostavljanje opcije „sviđa mi se“
- pisanje komentara
- mijenjanje postavki stranice
- rješavanje korisničkih pogrešaka

Vidjet ćemo i mnogo značajki web aplikacija, kao što su  obavijesti (push notifications) i početni zaslon (splash screen) ugrađen u web stranice. Ovaj trend ima za cilj izgraditi snažan odnos sa svakim korisnikom i poticati ih da provode više vremena na web stranici.

 • Animirana tipografija

U 2018. godini veliki animirani gumbi i slike pružit će mogućnost za pokretanje animacija. Većina će sadržavati logotipe, naslove i opcije za pokretanje dok će istovremeno biti čiste i statične za početak.

 • Virtualna stvarnost (VR)

Široki pozadinski videozapisi i uvodni videi bili su u trendu 2017. Oni će biti preusmjereni na sljedeću razinu i postati više interaktivni. S 360 ̊ videozapisima i 'proširenom stvarnošću' bit će ugrađeni na mnoge web stranice, posjetitelji će se naviknuti na spektakularna i sveobuhvatna digitalna iskustva.

 • Negativni prostor iza slova

Jedan od najznačajnijih efekata je kombinacija podebljanih slova s negativnim prostorom. Pozadinska slika i slike kroz koja prolaze slova stvaraju dubok i živahan dojam.

 • Gradijenti i efekti dvostruke ekspozicije

Opsežna uporaba svijetlih boja obilježit će 2018. Gradijenti su se vratili još od ranih 2000-tih, samo da budu u kombinaciji s dvostrukom ekspozicijom.
Spajanjem dvije fotografije u jednu, stavljanjem crno-bijele slike na drugu ili dodavanjem nijansi boja – ovi grafički dizajni trendovi odrediti će izgled i dojam mnogih web stranica u ovoj godini.

 • 'Oštećene' slike

Dizajneri će također nastojati prevladati i šokirati gledatelje s 'ruševnim' slikama efektima. Koristeći kanale boja, stvarati će web stranice koje sliče filmskim prizorima iz horora ili halucinacijama. Poremećaji u stvarnosti i ruševna estetika će vladati 2018. godine.

 • Dizajn skica

Ručno izrađene ilustracije i ikone koristi  će se zasebno ili u kombinaciji s fotografijama. Oni se učitavaju brzo i dodaju kreativnost na bilo koju web stranicu. Različite teksture poput papira ili metala biti će uklopljene u klasične pozadinske fotografije, dajući im stvarni izgled.

 • Izrezana, razbacana tipografija

Vidjeti ćemo mnoge razbacane naslove, slova raspršena samo kako bi privukli pozornost posjetitelja. Tipografija je usko isprepletena sa slikama da izgleda kao 3D ili stvarni oblik.

 • Otvorena kompozicija

Asimetrija, plutajući elementi i tekstovi koji se preklapaju sa slikama više se ne smatraju lošim ukusom. Uživati ćemo slojevima slika koje se kreću različitim brzinama i velike pozadinske slike koje ne odgovaraju veličini stranici.

 • Robotska konverzacija i obrada jezika

Očekujemo što jednostavniji razgovor s inteligentnim chatbotovima umjesto da pretražujemo po stranici kako bi pronašli informacije. Tehnologije za obradu jezika omogućiti će robotima razumijevanja ljudskog jezika, a da se pritom ne oslanjaju na ključne riječi.

Izvor: www.templatemonster.com