Web dizajn, dizajn web stranica, dizajn stranica
Zatražite ponudu 01/6236-909

Virtus dizajn

Dizajn i izrada web stranica
info@virtus-dizajn.com 01/6236-909

Pišemo, pišemo..

Vi čitajte!

Što je to 'web usability' ili 'upotrebljivost' web stranice?

Najjednostavnije rečeno, web usability odnosno upotrebljivost web stranice je upravo to – lakoća kojom se korisnici služe Vašom web stranicom. Osim što je ključno da se korisnici po stranici snalaze lako i da brzo dolaze do potrebnih informacija, vrlo je važna i prilagođenost stranice različitim uređajima i preglednicima.

Kako se trendovi brzo mijenjaju, web dizajn, kao disciplina koja je možda i jedna od najbrže mijenjajućih obzirom na povezanost sa novim tehnologijama, nikako nije izuzetak.

Tako ćete danas pri izradi svojih web stranica čuti za izraze kao što su responzivni dizajn, upotrebljivost (Usability) i korisničko iskustvo (User experience -UX). Ovo nisu i ne bi trebali biti novi izrazi ili elegantni nazivi za izradu web stranica, već standard u svakoj izradi i točka na koju se treba usredotočiti u tom procesu.

Sve se ovo zapravo odnosi na činjenicu da je u fokusu korisnik i njegovo iskustvo surfanja po Vašim stranicama. Korisnik je kralj i sve se treba prilagoditi upravo njegovom iskustvu.

Za razliku od 'starih' web stranica koje su dizajnom često bile orjentirane na efektnost i privlačnost, pa su se često koristili komplicirani elementi dizajna i animacije, ovime se promiče drugačiji zahtjev - privlačnost i upotrebljivost kroz jednostavnost, kako bi stranice bile potpuno funkcionalne na što većem broju uređaja i preglednika. I kako bi bile korisniku upotrebljive i logične.
Dakle, informacija i laka navigacija su ključ i centar oko kojeg se gradi dizajn.

Osnovni principi upotrebljivosti web stranice

1. Intuitivni dizajn – dizajn koji omogućuje lako shvaćanje arhitekture i i navigacije web stranice

2. Lakoća učenja – brzina kojom korisnik koji je prvi put na stranici može obaviti određene radnje

3. Učinkovitost upotrebe – brzina kojom korisnik s iskustvom obavlja određene radnje

4. Pamtljivost – može li se korisnik, nakon što ju je već koristio ponovno prisjetiti stranice i lako se ponovno snalaziti se po njoj u budućnosti

5. Učestalost i težina pogrešaka – koliko korisnik pri upotrebi griješi, koliko su greške ozbiljne i kako se korisnik od njih 'oporavlja'

6. Osobno zadovoljstvo – koliko se korisniku sviđa iskustvo 'surfanja' i korištenja web stranice

Zaključak se zapravo nameće sam od sebe i vjerojatno ste i sami došli do njega : ukoliko se korisnik ne snalazi lako po Vašim web stranicama i ne dolazi do potrebnih informacija, otići će – bile one lijepe ili ne.

Izvor:
http://www.usability.gov